Skip to main content
15 Νοεμβρίου, 2021

Κεφάλαιο: Ξύλα για το Τζάκι

Κεφάλαιο: Τζάκι

Ο καιρός έχει αλλάξει και το φθινόπωρο σίγα σιγά μας αποχαιρετά. Είναι λοιπόν η κατάλληλη περίοδος να προετοιμαστούμε για το χειμώνα που έρχεται. Και όπως όλοι γνωρίζουμε χειμώνας = τζάκι!

Αυτή λοιπόν τη φορά θα ασχοληθούμε με το κεφάλαιο: Ξύλα για το τζάκι και θα μάθουμε τα πάντα για αυτό. Όμως με τι κριτήρια θα κάνουμε τη σωστή επιλογή ξύλων για να έχουμε το πιο ωραίο και ζεστό αποτέλεσμα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το είδος του ξύλου!

Η σωστή επιλογή του ξύλου είναι ουσιαστική για το τελικό αποτέλεσμα. Το κάθε είδος ξύλου διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που γνωρίζοντάς τα, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε και να τοποθετήσουμε τα ξύλα με το σωστό τρόπο έτσι ώστε να πετύχουμε εύκολα μία ωραία φωτιά για το τζάκι μας.

Ας δούμε τί επιλογές ξύλων έχουμε, ξεκινώντας από την κορυφή!

Η ελιά: είναι από τα ξύλα που είναι πολύ σκληρά και για αυτό καίγονται αργά, οπότε η φωτιά θα διαρκέσει για πολύ περισσότερη ώρα σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Προτίμησε να βάλεις ένα κούτσουρο ελιάς από την αρχή για να αρπάξει και να καεί σιγά σιγά.

Η βελανιδιά: μετά την ελιά είναι το αμέσως επόμενο ξύλο κατάλληλο για τζάκι, καθώς και αυτό καίγεται αργά και δεν θα χρειάζεται συνεχώς να προσθέτετε ξύλα στη φωτιά. Επιπλέον η βελανιδιά αφήνει πολύ καλό κάρβουνο, που είναι κατάλληλο για να κάνεις θράκα και να ψήσεις υπέροχα τα κάστανα!

Το πεύκο: η τρίτη επιλογή είναι και η οικονομικότερη και αυτή που συναντάμε στα περισσότερα τζάκια. Το πεύκο λοιπόν είναι ένα ξύλο που καίγεται γρήγορα, λόγω του ρετσινιού που περιέχει ο κορμός του, και δημιουργεί μεγάλη φλόγα. Έτσι το πεύκο αδιαμφισβήτητα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τζάκι, καθώς με τη δυνατή φλόγα που κάνει, βοηθά και τα υπόλοιπα ξύλα να καούν. Βέβαια χρειάζεται πιο συχνά να τροφοδοτείς το τζάκι με ξύλα.

Και τέλος σε όλα τα παραπάνω ξύλα χρειάζεται και το γνωστό σε όλους προσάναμμα (υγ. έρχεται και σχετικό άρθρο).

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός παράγοντας για να πετύχουμε την πιο ωραία φωτιά στο τζάκι μας είναι ο ΣΩΣΤΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ!

Εδώ πρέπει να μείνουμε σε μία φράση-κλειδί « η καλή φωτιά επιτυγχάνεται με το σωστό συνδυασμό των ξύλων και όχι μόνο με το είδος του ξύλου που θα κάψεις ».

Έχοντας λοιπόν αυτό στο μυαλό μας θα δούμε 2 συνδυασμούς της επιτυχίας!

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ένα ξύλο που να καίγεται αργά και ένα που να δίνει μεγάλη φλόγα. Άρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελιά και πεύκο ή δρυ και πεύκο. Το πεύκο και στις 2 επιλογές θα δώσει τη φλόγα και ή ελιά ή η δρυς θα δώσει τη διάρκεια στο τζάκι.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει τα ξύλα που θα επιλέξουμε να μην είναι βρεγμένα ή χλωρά. Επιπλέον καλό είναι τα ξύλα να διατηρούνται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, με χαμηλό ποσοστό υγρασίας.

Για ό,τι αφορά προϊόντα κήπου και ειδικότερα για τη περιποίηση και τη κοπή ξύλων, η Fiskars έχει μία ολοκληρωμένη γκάμα με υψηλής ποιότητας προϊόντα. Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα.

Υγ. stay tuned γιατί έρχεται σχετικό άρθρο για το πώς να φτιάξουμε προσάναμμα!!

Για περισσότερα tips ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook!